Παρασκευάζεται 40 χρόνια τώρα με τη μέθοδο της «πάστα φιλάτα» και του ιταλικού προβολόνε, από απαστερίωτο 100% αγελαδινό γάλα ή μίγμα με κατσικίσιο που δεν ξεπερνά το 10%. Γίνεται υγρό αλάτισμα και ο αριθμός των ημερών που παραμένει το τυρί στην άλμη είναι ίδιος με το βάρος του σε κιλά. Έπειτα από περίοδο ωρίμανσης 3 μηνών το τυρί καπνίζεται για 12 ημέρες με καπνό από καύση αρωματικών φυτών της περιοχής, κληματόβεργων και χόρτων. Έπειτα διατηρείται κρεμασμένο στο καπνιστήριο, συνήθως για 5 μήνες.
Το μετσοβόνε τρώγεται πολύ ευχάριστα σκέτο, αλλά ψητό στα κάρβουνα με λεμόνι είναι απλά ακαταμάχητο! Δοκίμασε το επίσης σε πίτες και γκρατέν ή τάρτες και πασπάλισε το σε ζυμαρικά. Το μετσοβόνε συνοδεύει εξίσου άψογα λαχανικά και κρεατικά, χαρίζοντας το δικό του ξεχωριστό, καπνιστό άρωμα, ενώ ταιριάζει πολύ και σε βελουτέ σούπες και ζυμαρικά φούρνου.
- ΑΠΟΘΕΜΑ: ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
- ΚΩΔΙΚΟΣ: ΤΥ.053