ρικότα (ιταλικά: Ricotta) είναι ιταλικό τυρί το οποίο παρασκευάζεται από τυρόγαλο το οποίο προκύπτει από την παραγωγή τυριών από αγελαδινό, βουβαλίσιο, πρόβειο ή κατσικίσιο.
Η πρωτεΐνη της ρικότα, η οποία σημαίνει ξαναμαγειρεμένη, μαζεύεται αφότου το τυρόγαλα έχει ξινίσει λόγω ζύμωσης Στη συνέχεια το ξινό τυρόγαλα ζεσταίνεται μέχρι το σημείο βρασμού. Ο συνδυασμός χαμηλού pH και υψηλής θερμοκρασίας μετουσιώνει την πρωτεΐνη και προκαλεί την καθίζησή της, σχηματίζοντας μία λευκή μάζα, η οποία στη συνέχεια διαχωρίζεται από το υγρό με τη βοήθεια λεπτού υφάσματος.Η μάζα ρικότα έχει λευκή εμφάνιση και είναι ελαφρώς γλυκιά στη γεύση. Το περιεχόμενου λίπους αλλάζει ανάλογα με την εταιρεία και το γάλα που χρησιμοποιήθηκε.Αν και συνήθως είναι φρέσκο τυρί, υπάρχουν και παλαιωμένες μορφές.
- ΑΠΟΘΕΜΑ: ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
- ΚΩΔΙΚΟΣ: ΤΥ.305