Γνωστό και ως «εξαγνισμένο», το βούτυρο ghee αποκτά όλο και περισσότερους φαν.
Εκτός από το κοινό βούτυρο γάλακτος (ή τη μαργαρίνη) που απλώνουμε στο ψωμί και προσθέτουμε στα περισσότερα φαγητά, υπάρχει και το αγελαδινό ή αιγοπρόβειο βούτυρο (τύπου Κερκύρας, που λένε) που δεν έχει τόσο λεία υφή, αλλά είναι πολύ πιο αρωματικό.
Ένα τέτοιο βούτυρο είναι και το ghee το οποίο παρασκευάζεται σιγοβράζοντας ανάλατο βούτυρο αγελάδος ώστε να εξατμιστούν τα υγρά (νερό) και να μείνουν μόνο τα στερεά μέρη του γάλακτος στον πάτο του δοχείου. Αυτά, όταν σταθεροποιηθούν, μεταφέρονται σε βάζα και έτσι προκύπτει το βούτυρο ghee.
Ghee στα σανσκριτικά σημαίνει «εξαγνισμένο» και το συγκεκριμένο βούτυρο ονομάζεται έτσι επειδή, χάρη στον τρόπο παρασκευής του, αφαιρείται η λακτόζη.
- ΑΠΟΘΕΜΑ: ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
- ΚΩΔΙΚΟΣ: ΒΟ.012