Μεταξύ τυριού και γιαουρτιού με μια ιδιαίτερη γεύση, η στάκα αποτελεί ένα διαφορετικό γαλακτοκομικό προϊόν στην Κρητική γαστρονομία.
Με αρκετές θερμίδες αλλά και λιπαρά αλλά με γεύση που απογειώνει οποιοδήποτε άλλο υλικό συνοδεύει. Στις πιο απλές εκδοχές της συνοδεύει πατάτες τηγανητές ή αυγά, ενώ χρησιμοποιείται όπως το φρέσκο βούτυρο σε μακαρόνια και πιλάφι, και δίνει ιδιαίτερη γεύση σε πίτες όπως η κρεατότουρτα και το χανιώτικο μπουρέκι.
Στάκια είναι η τσίπα (κρέμα) του γάλακτος από το άρμεγμα αλατίζεται ελαφρά και φυλάσσεται. Όταν μαζευτεί ικανοποιητική ποσότητα ζεσταίνεται σε χαμηλή φωτιά για αρκετές μέρες και προστίθεται μικρή ποσότητα αλευριού, έτσι χωρίζουν οι πρωτεΐνες από το λίπος. Το λίπος μαζεύεται χωριστά και είναι το περίφημο στακοβούτυρο ενώ οι άσπρη και πυκτή μάζα των πρωτεϊνών είναι η διάσημη στάκα.
- ΑΠΟΘΕΜΑ: ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
- ΚΩΔΙΚΟΣ: ΒΟ.028