Είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, που προέρχεται από την τσίπα (πέτσα/ κρέμα) που σχηματίζεται στην επιφάνεια του αιγοπρόβειου γάλακτος, αμέσως μετά το άρμεγμα. Συνήθως ξαφρίζουν από το γάλα και όταν συγκεντρωθεί μια ικανοποιητική ποσότητα κρέμας, την ζεσταίνουν, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντάς την συνεχώς. Όταν αρχίσει να ρευστοποιείται τής προσθέτουν αλάτι, αλεύρι και ελάχιστο νερό. (Για κάθε κιλό προσθέτουν περίπου 1 κουταλάκι αλάτι, 8-9 κουταλιές αλεύρι και 1-2 κουταλιές νερό, το οποίο χρειάζεται για να διαχωριστεί το βούτυρο της.
Καθώς αρχίζει η πέτσα να πήζει και να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας, διαχωρίζονται οι πρωτεΐνες της από το βούτυρο της. Αφού μεταγγίσουν το βούτυρο σε ένα χωριστό δοχείο, συνεχίζουν το ζέσταμα της κρέμας, ανακατεύοντάς την. Η πηκτή μάζα των πρωτεϊνών που απομένει ονομάζεται «στάκα» και το βούτυρο που κράτησαν «στακοβούτυρο».
Καθώς ζεσταίνεται η στάκα αναδύει ένα υπέροχο άρωμα, το χρώμα της είναι υπόλευκο ή υποκίτρινο και η γεύση της έντονα γαλατένια.
- ΑΠΟΘΕΜΑ: ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
- ΚΩΔΙΚΟΣ: ΤΥ.229