Το αυγοτάραχο παράγεται από τη αποξήρανση των αβγών του θηλυκού κέφαλου, ενός ψαριού ενδημικού στις Ελληνικές λιμνοθάλασσες και ποτάμια, στα τέλη του Καλοκαιριού. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και σε βιταμίνες Ε και C, μια που η φυσική αφυδάτωση δεν επιδρά σημαντικά στα χαρακτηριστικά και στη σύσταση του προϊόντος. Μετά το αλάτισμα και το στέγνωμα, βαπτίζεται σε αγνό κερί μέλισσας και συσκευάζεται.
Επειδή το αυγοτάραχο περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά (EPA και DHA) και αντιοξειδωτικές βιταμίνες, κατατάσσεται στις «υπερτροφές» ή super-food. Παράλληλα, με την εξαιρετική του ποιότητα, την ξεχωριστή γεύση του μα και την μακρά επίγευση, το αυγοτάραχο περιλαμβάνεται στα πιο εκλεκτά προϊόντα αλιείας, γνωστό και ως «το χαβιάρι της Ελλάδας». Δεν περιέχει συντηρητικά.
Η γεύση του αυγοτάραχου είναι ευχάριστα αλμυρή, πολυεπίπεδη, βαθιά και ιδιαίτερη, με νότες από ιώδιο και φύκια και έχει πολύ μακριά και γλυκάλμυρη επίγευση. Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ως μεζές -με φρεσκοψημένο ψωμί ή πατάτα, τριμμένο -σε βραστό ή ψητό ψάρι και θαλασσινά πριν σερβιριστούν, σε σαλάτες πράσινες ή ζυμαρικά. Συνδυάζεται με βασιλικό, μαϊντανό, βούτυρο, ελαιόλαδο, λεμόνι. Μπορεί να συνοδεύσει ισχυρά οινοπνεύματα -ιδανικά το τσίπουρο και τα μαλτ ουίσκι, αλλά και ξηρά, όξινα, λευκά κρασιά.
- ΑΠΟΘΕΜΑ: ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
- ΚΩΔΙΚΟΣ: ΔΦ.556