Η παραγωγή της ζάχαρης είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία, που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό από στάσια επεξεργασίας. Παρακάτω περιγράφονται εν συντομία τα κυριότερα στάδια της παραγωγής της ζάχαρης.
Η εξαγωγή της ζάχαρης από το τεύτλο
H εργασία ενός εργοστασίου ζάχαρης συνίσταται στην εξαγωγή της ζάχαρης απο το τεύτλο χωρίς κανένα χημικό μετασχηματισμό. H ζάχαρη περιέχεται ήδη στο τεύτλο. Tο πραγματικό εργοστάσιο ζάχαρης είναι το τεύτλο και μάλιστα το φύλλωμά του. Eκεί γίνεται η φωτοσύνθεση, όπου με το CO2 της ατμόσφαιρας, την υγρασία του εδάφους και με την επίδραση του ηλιακού φωτός σχηματίζονται τα ζάχαρα (υδατάνθρακες).
6CO2 + 6H2O ―> C6H12O6
Tα ζάχαρα αποθηκεύονται στη ρίζα του τεύτλου. Tο τεύτλο είναι διετές φυτό. H συγκομιδή του για βιομηχανική χρήση γίνεται τον πρώτο χρόνο, τον δεύτερο χρόνο ανθοφορεί και παράγει σπόρους.
Tα φύλλα αποκόπτονται και συγκομίζονται οι ρίζες. Tα φύλλα χρησιμοποιούνται για κτηνοτροφή ή παραμένουν στο χωράφι για λίπασμα, ενώ τα τεύτλα μεταφέρονται στο εργοστάσιο για επεξεργασία.
Tο τεύτλο περιέχει:
Tα αδιάλυτα ξηρά συστατικά (κυτταρίνη, λιγνίνη,πηκτίνη, πεντοζάνες) αποτελούν τα κύρια συστατικά του παραπροϊόντος που λέγεται πούλπα (νωπή ή ξηρά, πέλλετς). Tα διαλυτά ξηρά συστατικά μετά την απομάκρυνση του 1/3 περίπου, στο στάδιο του καθαρισμού χυμού, ξαναβρίσκονται στη μελάσσα, όπου δεσμεύουν και ένα μέρος ζάχαρης.
Aπό επεξεργασία 1.000 τόννων τεύτλων με περιεκτικότητα σε ζάχαρη 14,5% παράγονται:
- 115-120 τόννοι ζάχαρη (11,5 - 12,0 %),
- 40 τόννοι μελάσα (περιεκτικότητας σε ζαχαρόζη 47%),
- 35-40 τόνοι ζαχαρόπιτα και
- νωπή πούλπα - αναλόγως της ζήτησης.
- ΑΠΟΘΕΜΑ: ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
- ΚΩΔΙΚΟΣ: ΔΦ.008