Tα κουκιά είναι από τα αρχαιότερα όσπρια που άρχισαν να καταναλώνονται από τους ανθρώπους γύρω στον 4o αιώνα π.Χ. με τις πρώτες καλλιέργειες να χρονολογούνται εδώ και περίπου 5000 έτη με πρώτες καταβολές από την Αφρική και την Ασία. Η κατανάλωσή τους ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στην Μέση Ανατολή, στην Αίγυπτο, και ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ρωμαίους, ενώ αποτελούσαν βασική πηγή πρωτεΐνης για πολλούς λαούς, όπως το Ισραήλ.
Αποτελούνται από πράσινους καρπούς επικαλυμμένους από ένα μαλακό κέλυφος και οι οποίοι με την σειρά τους περικλείονται σε πράσινους λοβούς που μοιάζουν με τα φασολάκια. Στην Ελλάδα, η καλλιέργειά τους ξεκινάει τον μήνα Οκτώβρη ενώ η συγκομιδή των νωπών κουκιών γίνεται γύρω στο Πάσχα και των ξερών κουκιών κατά στο Ιούνιο. Tα κουκιά συχνά θεωρούνται ένα ανοιξιάτικο λαχανικό, αλλά καλλιεργούνται ακόμα καλύτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα, πολύ συχνά χρησιμοποιούνται με σκοπό να ενισχύσουν την περιεκτικότητα αζώτου στο έδαφος πριν την καλλιέργεια άλλων λαχανικών.
Ποσότητα ανά φλιτζάνι 100 γρ. | ΠΠΑ% | |
Νερό | 83,7 g | |
Ενέργεια | 62 kcal | |
Πρωτεΐνη | 4,8 g | 9,6% |
Λίπος | 0,5 g | 1,43% |
Υδατάνθρακες | 10,1 g | 7,77% |
Εκ των οποίων φυτικές ίνες | 3,6 g | |
Μέταλλα | ||
Σίδηρος | 1,5 mg | 18,75% |
Μαγγάνιο | 0,261 mg | 11,35% |
Φώσφορος | 73 mg | 10,43% |
Μαγνήσιο | 31 mg | 7,38% |
Χαλκός | 0.06 mg | 6,67% |
Ψευδάργυρος | 0,47 mg | 4,27% |
Κάλιο | 193 mg | 4,11% |
Nάτριο | 41 mg | 2,73% |
Σελήνιο | 1 μg | 1,82% |
Ασβέστιο | 18 mg | 1,80% |
Υδατοδιαλυτές βιταμίνες | ||
Βιταμίνη Β9 | 58 μg | 14,5% |
Βιταμίνη Β1 | 0,128 mg | 10,67% |
Βιταμίνη Β3 | 1,2 mg | 7,5% |
Βιταμίνη Β2 | 0,09 mg | 6,92% |
Βιταμίνη Β6 | 0,029 mg | 2,26% |
Βιταμίνη Β5 | 0,066 mg | 1,32% |
Βιταμίνη C | 19,8 mg | 22,00% |
Λιποδιαλυτές βιταμίνες | ||
Βιταμίνη Α | 14 μg | 2% |
- ΑΠΟΘΕΜΑ: Εξαντλήθηκε
- ΚΩΔΙΚΟΣ: ΔΦ.557