Φτιάχνεται στην Άνδρο από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, ή μείγμα και των δύο, και προέρχεται από το γάλα ενός αρμέγματος, συνήθως του πρωινού. Είναι φρέσκο τυρί, με αρκετά λιπαρά, πολύ μαλακή υφή και απαλή γεύση. Αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του «Λαμπριάτη», της παραδοσιακής συνταγής της Άνδρου για το πασχαλιάτικο αρνί.
Η "πετρωτή" (ή "αρμεξιά") είναι ένα λευκό αγελαδινό τυρί, φρέσκο, με ημίσκληρη υφή. Ιδιαίτερα νόστιμο, με ήπια αλμύρα και κομψή γεύση, τρώγεται στο τραπέζι σκέτο, συνοδεύοντας φαγητό, του ταιριάζει το φρέσκο πιπέρι, μπαίνει σε πίτες με άλλα τυριά, σερβίρεται με ξερά φρούτα για επιδόρπιο. Χρόνια παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο, που του δίνει και τ' όνομά του: αφού στεγνώσει το τυρί κρεμασμένο στην τσαντίλα, το "πετρώνουν", δηλαδή τοποθετούν πάνω στο τυρί μιά βαρειά, επίπεδη πέτρα, που βοηθάει να φύγουν όλα τα υγρά του.
- ΑΠΟΘΕΜΑ: ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
- ΚΩΔΙΚΟΣ: ΤΥ.023